In de eredivisie zorgden de mannen van WHC/Hercules en Houten voor een vlotte partij handbal. Bij vlagen viel er te genieten van voortreffelijke aanvalscombinaties aan beide kanten. Het scoreverloop was gelijk opgaand met Houten steeds licht in het voordeel. Het team van coach Freek Gielen sloeg toe in de slotminuten: 27-30.

Er ging ook het nodige niet goed. Dat viel de spelers in deze merkwaardige competitie-periode nauwelijks kwalijk te nemen. De inzet was bewonderenswaardig en ondanks de moeilijke manier van trainen en voorbereiden, was het vertoonde spel het aanzien best waard.

De beide coaches, Richard Rijkens bij de Hagenaars en Freek Gielen van Houten, waren eensgezind in hun commentaar. ,,Het belangrijkste van deze alternatieve competitie is, dat we kunnen oefenen. Jonge spelers de kans geven en nieuwe zaken uitproberen. Alles is gericht op de competitie van komend seizoen.”

Beide oefenmeesters kunnen ook beschikken over voldoende talent. Gielen heeft met zijn aanpak bij de Utrechtse club, sinds zijn overstap van E&O, al duidelijk zijn stempel gedrukt met prima aanvalsspel.

VOLOP KANS

Ook bij WHC/Hercules geven de trainers Rijkens en De Koning de jonkies volop kans. Min of meer noodgedwongen, omdat er nogal wat basiskrachten om diverse redenen ontbraken. De broers Luca en Jonah Baak, Furth, Roeleveld, De Koning, Stapper, Coster. Dat maakt het er niet eenvoudiger op voor het technisch duo. Het voordeel is, dat de jeugd nu aan de bak moest.

Die jonge gasten deden dat met overtuiging. Over een spelbepaler hoeft het Combinatieteam zich niet ongerust te maken. Ziggy Eijsenring is een midopbouwer met veel dreiging en sterke individuele acties. De nóg jongere Koen Houdijk heeft ook alles in zich om uit te groeien tot een waardevolle centrale spelverdeler. Handig, lichtvoetig, durft acties te ondernemen én, niet onbelangrijk, hij heeft bravoure.

Tim Frenk scoorde tien keer en hij nam de strafworpen onberispelijk. Nou ja, behalve de eerste dan, maar daarna was hij trefzeker, ook vanuit de hoek. Een ander talent dat opviel in de andere hoek was Ole Poeth. Nog niet veel kracht, maar behendig en met een enorme dosis wilskracht en spelplezier. De jeugdige doelman Jens Dijkstra liet met een serie belangrijke stops zien, dat er geen keepersprobleem is. Tussen al dat jeugdig talent vormt de ervaren, maar ook nog relatief jonge, Jari van de Moosdijk (23) een baken van rust met zijn overzicht. Routinier Michel van Beijnum is aan de cirkel van grote waarde, vooral ook nu Jonah Baak vanwege een blessure ontbreekt.

PLAAG

Bij 14-14 trok Houten een sprintje naar de 14-16 ruststand. Vooral de lange, makkelijk schietende linkshander Dennis Vesters (totaal 10x raak) was een plaag voor de Haagse defensie. Coach Gielen beleeft veel plezier aan de schutter, die hij meenam van E&O.

In het tweede half uur ongeveer hetzelfde spelbeeld. Beurtelings scorend tot 25-26, waarbij de aansluitingstreffer van Ole Poeth een beheerste, wonderschone draaibal was. Nog even leek WHC/Hercules er bij 27-28, door een subtiele lob van Michel van Beijnum, een gelijkspel uit te slepen. Twee te gehaaste schoten en een foutieve afspeelbal brachten Houten in balbezit en daar wist de ploeg wel raad mee: 27-30. Een tikkeltje geflatteerd, maar de overwinning was zeker verdiend.

WEDSTRIJDRAPPORT:

Amusementswaarde (***) : Prima partij handbal om naar te kijken. Niet altijd even hoogstaand, maar er waren aan beide kanten uitstekende doelpunten bij. Verdedigend moet er door beide teams nog behoorlijk wat worden bijgespijkerd.

Scheidsrechters (***): Voor Ferry van de Beek en Niels Egberts zijn deze wedstrijden een fluitje van een cent. Geef ze een duel in de BENE-League of HandbalNL League en ze fluiten de sterren van de hemel. Deze eredivisiepotjes zijn een eenvoudige routineklus voor dit koppel.

Beste spelers: Bij Houten was Dennis Vesters (21 jaar pas, afkomstig uit Hellevoetsluis) met zijn tien doelpunten en voortdurende dreiging een opvallende speler. Ook keeper Bjorn Brachten verkeerde na zijn oogblessure in uitstekende vorm. Wouter Pronk was gevaarlijk op de cirkel.

Bij WHC/Hercules maakte Tim Frenk indruk door zijn trefzekerheid en Ziggy Eijsenring vanwege zijn aanvallende impulsen. Ole Poeth en Michel van Beijnum maakten de mooiste doelpunten.

AD SPORT/PETER LOTMAN