REGIODERBY IS VOOR BEIDE CLUBS VAN BELANG OM HET BLAZOEN OP TE POETSEN

De ene derby is nog niet achter de rug of de volgende dient zich al weer aan. Zaterdag (20.40 uur) ontvangt WHC/Hercules regiogenoot Quintus in sporthal Boswijk. Voor beide ploegen een confrontatie met extra belangen. Quintus wil zich revancheren voor de zeperd tegen Hellas. Het Combinatieteam wil eindelijk de eerste overwinning binnenhalen.

Het loopt deze competitie voor beide clubs nog niet helemaal naar wens. WHC/Hercules was ingeschat om mee te doen in de top-5, maar het team van het nieuwe, technisch duo Wesley Hage/Nick Masmeijer verkeert na vier wedstrijden met slechts één punt in de onderste regionen.

Quintus, met Ruben Schelbert en diens assistent Bart de Koning aan het roer, was lekker begonnen met drie overwinningen. Totdat het opmerkelijk sterke Hellas de Westlanders een gevoelige tik bezorgde met de eerste nederlaag.

Pikant detail zaterdag: co-trainer Bart de Koning was vorig seizoen nog de hoofdcoach, samen met Richard Rijkens, van WHC/Hercules. En nu dus zaterdag op de bank bij de rivaal uit Kwintsheul.

EXTRA DIMENSIE

Een andere opvallende naam is die van Marc de Vreede (29). Ooit groot geworden bij Hercules en daar de eerste handbalbeginselen geleerd. Na zijn overstap de afgelopen jaren een waardevolle kracht bij Quintus. Voor De Vreede heeft het duel dus nog een extra dimensie.

,,Ik kan niet anders zeggen, dat ik er naar uitkijk om terug te komen in Boswijk. In de zeven jaar dat ik weg ben bij Hercules ben ik daar als speler nooit meer geweest. Het eerste wat ik deed was opzoeken in welke hal Hercules deze uitwedstrijd zou spelen. Ik heb daar altijd met veel plezier mijn wedstrijden gespeeld. Ik zeg eerlijk, dat daar verliezen misschien nog wel meer pijn doet dan afgelopen zaterdag…”

De Vreede was na de nederlaag tegen Hellas, net als zijn teamgenoten, zwaar teleurgesteld en nauwelijks aanspreekbaar. ,,We hebben die wedstrijd in de kleedkamer al uitgebreid besproken om herhaling te voorkomen. Van onze gemaakte fouten hebben we zeker geleerd. Dat zullen we zaterdag laten zien.”

De opbouwspeler kan twee belangrijke oorzaken noemen voor de verliespartij. ,,Wat vooral fout ging, was dat de afspraken in zowel de aanval als de dekking niet werden nagekomen. En verder was de afronding in de tweede helft erg slecht. We hebben zó veel kansen gemist.”

VOLDOENDE KWALITEIT

Rijswijker De Vreede is bezig aan zijn laatste seizoen en wil graag afsluiten met de titel in de eredivisie. Hij verwacht niet dat zo’n misstap nog eens zal gebeuren. ,,Met de trainingen deze week en de gesprekken die we onderling hebben gevoerd, hebben wij de teleurstelling naast ons neer kunnen leggen. Wij hebben voldoende kwaliteit om tegen WHC/Hercules weer volle bak te kunnen gaan en te laten zien wat wij werkelijk in huis hebben. Als we weer alles volgens afspraak doen en als team spelen, hoeven we voor niemand bang te zijn.”

De Vreede, docent lichamelijke opvoeding, kent de coaches van de tegenpartij heel goed. ,,Ik heb nog met Wesley en Nick samengespeeld bij Hercules. Zij willen hun ploeg met veel tempo en inzet laten spelen. Opportunistisch ook. Met het thuispubliek erachter zullen ze voor 130% blijven gaan. Wij moeten ervoor waken, dat wij niet meegaan in dat tempo, maar ons eigen spel blijven spelen. Belangrijk is ook, dat wij hun één-tegen-één acties vroegtijdig kunnen afstoppen.”

En De Vreede besluit: ,,Ik heb er extra veel zin in om vooral ook die nare smaak van afgelopen zaterdag weg te spoelen. En waar kan dat beter dan tegen mijn oude club in het hol van de leeuw?”

AD SPORT/PETER LOTMAN


foto: Paul Vis