OVERZICHT DEN HAAG/WESTLAND 11 MAART

WHC/Hercules nam revanche voor de eerder dit seizoen geleden nederlaag in Oss. Ditmaal klopte het team van het technisch duo Wesley Hage/Nick Masmeijer Dynamico met 33-27. Een saillant detail was, dat de uitslag exact hetzelfde was als vorige week tegen Opleidingsteam Aalsmeer. Jari van de Moosdijk speelde in een sterk collectief team een uitstekende wedstrijd.

Coach Hage zag zijn ploeg in de eerste helft nog flink worstelen met de stugge tegenstander. ,,We vergaten direct vanaf het begin het heft in handen te nemen. Door de snelle schoten en de beweeglijkheid van de tegenstander lieten we ons verrassen. Ook was ons eigen spel te nonchalant, waardoor we drie, vier doelpunten achter kwamen. Grootste winst was wél, dat we rustig bleven en als collectief bleven handballen. Dat zorgde ervoor, dat we toch nog op  een degelijke 14-14 ruststand konden komen.”

Toch was het Dynamico dat in die eerste helft beter met de kansen omging, vooral dankzij Frank Loeffen en Pim van Munster.

Koen Houdijk was met zijn snelheid en wisselende acties opnieuw de aanjager die het tempo opschroefde. Met een knappe steal en een break bracht hij de thuisploeg weer dichterbij de opponent.

Het inbrengen van keeper Lars Hemmes en van opbouwer Jari van de Moosdijk had direct effect. Hemmes stopte een strafworp en had nog een paar prima reddingen. Van de Moosdijk zorgde als vanouds voor een aantal krachtige voltreffers in de kruising. Hij leek weer volledig hersteld.

Ook de gelijkmaker van Jonah Baak op slag van rust was fraai. Hij werd subtiel aangespeeld aan de cirkel en met twee verdedigers op zijn nek kon hij beheerst afronden. Ook daarbij een compliment voor de scheidsrechters André Hommen en Laurens van Kessel die voortreffelijk floten en ook in deze situatie uitstekend de voordeelregel toepasten.

In het tweede half uur had het Combinatieteam de touwtjes steviger in handen. De verdediging oogde solider. Er was meer overtuiging in de acties en dat resulteerde uiteindelijk in een veel betere tweede helft. Zelfs in ondertal scoorde het Combinatieteam tot tweemaal toe knap.

Tim Frenk, Jonah Baak, Mitch Giezeman en Jari van de Moosdijk zorgden met hun doelpunten voor de uiteindelijk nog ruime overwinning.

Ook Daan van Vliet drukte weer zijn stempel op de partij met zijn gedreven spel en altijd zoekend naar de opening en met een slimme afronding.

Mitch Giezeman was in het hart van de verdediging weer van grote waarde. Coach Hage kan tot zijn genoegen ook zaterdag in de derby met Quintus weer beschikken over de belangrijke defensiespecialist.

Doelpunten WHC/Hercules: Jari van de Moosdijk (8), Tim Frenk (7), Daan van Vliet (5), Koen Houdijk (4), Jonah Baak (4), Stan Zwinkels (2), Mitch Giezeman (1), Sten Maas (1) en Ziggy Eijsenring (1).

Bij Dynamico waren Frank Loeffen met 9 en Wout van Iperen met 6 doelpunten de beste schutters.


VELO LAAT ZICH BIJNA NOG VERRASSEN

Venéco/VELO moest nog naar Emmen voor een wedstrijd om des keizers baard. De vierde plaats en plaatsing voor de kampioenspoule waren al bereikt. Toch wilde het team van trainer/coach Nico Stet winnen om het puntenrecord van 29 in de historie van de club in de eredivisie te behalen.

Dat lukte uiteindelijk met de 29-31 overwinning, maar daarvoor moesten de Wateringse vrouwen diep gaan. Bij de rust (11-19) zag het daar niet naar uit, want VELO controleerde de partij volledig. Vooral de altijd makkelijk scorende Carmen Riepe was weer goed op dreef.

Het leek dus een makkelijke avond te worden, maar dat liep toch nog anders.

Coach Stet gaf een aantal jongere speelsters bij die voorsprong de nodige speelminuten. Het ritme ging eruit en de ruime voorsprong verdween als sneeuw voor de zon.

Het werd 19-24 en na 45 minuten zelfs 23-26. E&O rook bloed en probeerde er alsnog een goed resultaat uit te slepen. Stet onderkende bijtijds het gevaar en bracht zijn ervaren speelsters weer snel binnen de lijnen. Zodoende kon VELO toch de volle buit meenemen en zich gaan richten op de nacompetitie met VOC, Quintus en V&L, dat zaterdag in de VELO-hal de eerste tegenstander is voor Stet en zijn vrouwen.

Doelpunten VELO: Carmen Riepe (11), Kirsten van Steenbergen (5), Lexie Louwerens (5), Angelique van Duijvenbode (4), Talisa van Bergen en Henegouwen (3), Femke Mastenbroek (1), Kim Schildmeijer (1) en Pieke van Ingen (1).


NEGEN DOELPUNTEN PHOEBE MULLER NIET GENOEG

De vrouwen van Quintus waren volgens verwachting in Amsterdam niet opgewassen tegen titelkandidaat VOC. Het werd na een 21-13 ruststand uiteindelijk 37-28 voor de thuisclub. Bij de Westlandse ploeg van trainer/coach Rolf Schulte was Phoebe Muller met 9 doelpunten uitstekend op schot.

Bij 4-4 en 8-6 bleef Quintus nog even in het spoor, maar halverwege kwam VOC met een tussenspring al op 15-9. Vervolgens kon de thuisclub de voorsprong uitbreiden naar de comfortabele 21-13 tussenstand halverwege.

Na het wisselen bleef de kampioenskandidaat gestaag scoren en de treffers van Phoebe Muller Jill van den Berg en Jara Datthijn waren niet voldoende om via 31-24 de 37-28 nederlaag te kunnen afwenden.

Doelpunten Quintus: Phoebe Muller (9), Jara Datthijn (6), Jill van den Berg (5), Gedy de Raaf (3), Alyssa Schaap (2), Lynn Zwinkels (1), Loïs van Velzen (1) en Esmee Verbeek (1).


VROUWEN HELLAS MET GLANS KAMPIOEN

De vrouwen van Hellas pakten het kampioenschap in de Hoofdklasse door Gemini Zoetermeer met 26-17 te kloppen. Een mooi resultaat voor trainer/coach Daan de Koning in zijn eerste jaar als technisch verantwoordelijke bij de voormalige topclub.

Het is het eerste, voorzichtige stapje op de weg naar boven om het verloren terrein terug te winnen.

Ooit was Hellas dé toonaangevende Haagse ploeg in het vrouwenhandbal met landstitels, bekers en supercups. Met de legendarische en inmiddels overleden Jan Alma als grondlegger en later Nico Stet, de huidige oefenmeester van VELO Wateringen, die ook nog voor grote successen zorgde.

De weg naar de top is nog lang voor De Koning en zijn adepten, maar het begin is er om het Haagse vrouwenhandbal weer wat glans te geven.

Op basis van een sterke verdediging, aangestuurd door Maud van Drimmelen, Chiara Spaans en Tessa Tramper bleek Hellas te sterk voor Gemini.

Charlotte Kleibergen was met haar afstandsschoten prima op dreef. Amber Taal liet zien over veel snelheid te beschikken. Ook de linkshandige Saskia van Zanen en Annabel Jansen deden van zich spreken met prima spel.


MANNEN QUINTUS VERRASSEND ONDERUIT

 De mannen van Quintus moesten in de zondagmiddagwedstrijd aantreden zonder topspeler Marnix Roos. De belangrijke schutter moest werken en opnieuw bleek dat het team van trainer/coach Neso Saponjic zonder hem kwetsbaar is. Met 34-26 moesten de Westlanders een gevoelige nederlaag incasseren tegen Opleidingsteam BEVO.

,,Collectief was het niet goed genoeg”, luidde de verklaring. Dat bleek wel, want vrijwel de gehele partij keek Quintus tegen een achterstand aan. Bij de rust viel de schade bij 14-12 nog te overzien. Maar na het wisselen was het al snel 19-12 en die marge viel niet meer te overbruggen. Via 24-17, 26-20 en 29-21 werd het uiteindelijk nog ruim 34-26 voor de fellere thuisploeg.

Doelpunten Quintus: Jorian Baauw (6), Troy Oranje (5), Timo Blom (4), Nick Schot (4), Ques Canninga (2), Sam Koppenol (1), Ali Ahmedov (1), Sven Teekens (1), René de Bakker (1) en keeper Cas van der Harst (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN