HAAGS COMBINATIETEAM KOMT STEEDS BETER IN VORM

Het meest opvallende aan de 31-21 overwinning van WHC/Hercules op V&L Geleen was, dat de Hagenaars voor de vijfde opeenvolgende keer 31 doelpunten scoorden. Of zij nu wonnen, verloren of gelijke speelden, in alle wedstrijden schoten zij de laatste vijf wedstrijden 31 doelpunten bij elkaar. Voor de rest was de overwinning op de Limburgers er één die zonder al te veel problemen tot stand kwam.

In het begin was het nog even stroef aan beide kanten, maar na tien minuten pakte de thuisclub het initiatief en kwam door de sterk spelende Lars Vogelaar en Jonah Baak op een 8-3 voorsprong. Vooral Vogelaar, die door zijn onvoorspelbare acties altijd voor veel dreiging zorgt, was nauwelijks af te stoppen in de eerste helft. Hij schoot vijfmaal raak en wist ook nog een paar maal knap zijn maatje Jonah Baak aan te spelen, die eveneens tot de uitblinkers behoorde. In het tweede half uur bleef Vogelaar lang aan de kant, omdat een Limburgse speler bij een scrimmage boven op zijn hoofd viel. Zelfs na afloop had de pechvogel nog last van hoofdpijn.

TE VEEL BLESSURES

De fameuze trainer/coach van V&L, Martin Vlijm, pakte begin dit seizoen de handschoen op bij de Limburgers toen zij als zelfstandig team doorgingen in de eredivisie. We zagen V&L in actie tijdens een van de eerste wedstrijden en dat beloofde veel. Daarna raakte de ploeg in een vrije val. Vlijm legt uit hoe dat kwam: ,,Een aantal belangrijke spelers raakte geblesseerd. Dat was niet op te vangen. We moesten door met een kleine groep, weinig wissels tijdens de wedstrijden. Dat heeft ons opgebroken. Ze komen langzaam weer terug. We hebben één voordeel, dat we een paar ploegen die samen met ons onderaan staan nog thuis krijgen. Hopelijk kunnen we het dan nog redden om van die laatste plaats af te komen.”

Het duel tussen het Combinatieteam en V&L was er vooral een van veel rennen en vliegen. Beide teams kozen vol voor de aanval en dat bracht weinig rust in de combinaties. Dat onderkende ook de Haagse coach Richard Rijkens: ,,Het was allemaal veel te gehaast. Er waren te weinig momenten dat er even gas werd teruggenomen en de aanval rustig werd opgezet. De drang naar voren is zó groot. Maar daar staat tegenover, dat we wél tevreden zijn over de dekking.”

Omdat ook V&L over een paar sterke spelers beschikte die uit elke willekeurige positie op het doel schoten, was het een levendige partij handbal met voor de toeschouwers spectaculaire acties.

BELANGRIJKE BIJDRAGE SCHEIDSRECHTERS

Een belangrijke bijdrage daaraan leverden óók de scheidsrechters Erik Hendriks en Remco van der Linden. Zij staan er om bekend, dat zij veel laten doorspelen en niet kinderachtig zijn. Een beetje de Bas Nijhuis van het handbal. De spelers kunnen nog zoveel over de grond rollen en de indruk wekken dat ze geblesseerd zijn, het spel gaat gewoon door. Geen flauwekul, zo redeneerden ook Hendriks/Van der Linden, de spelers kunnen best veel incasseren. Op de momenten dat het echt nodig was, haalden zij precies op het goede moment wél de teugels even aan met een enkele tijdstraf, waardoor de partij altijd binnen de perken bleef en het tóch een snel partijtje handbal werd.

Opvallende zaken bij WHC/Hercules waren er voldoende. Keeper Ole van Grieken verving de opnieuw afwezige Stefan Stapper. Hij deed dat voortreffelijk en toonde andermaal aan, dat hij de rol van eerste doelman geleidelijk aan best kan overnemen. De tweede man, Alex Neagu, mocht in de slotfase invallen en stopte knap een strafworp en nog een paar andere venijnige schoten.

PERFECTE VAL/KNIKWORP

Genieten was het van Jonah Baak, die niet alleen vanaf de cirkel en de hoek makkelijk kan scoren, maar ook in de break niet is af te stoppen. Hoogstandjes worden altijd verzorgd door de beweeglijke en overal tussendoor kruipende Koen Houdijk. Hij nam niet alleen de strafworpen feilloos (vijf uit vijf), maar scoorde óók vanuit een perfecte val/knikworp waarop ze in de Champions League jaloers zouden zijn.

Doelpunten WHC/Hercules: Jonah Baak (7), Koen Houdijk (7), Lars Vogelaar (5), Tim Frenk (3), Luca Baak (2), Daan de Koning (2), Mark Broers (1), Michel Verbeij (1), Thimo Bakker (1), Tom Scheepmaker (1) en keeper Ole van Grieken in het lege doel (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN


 

foto’s: Frank van Leeuwen (sportsnap.nl)