OVERZICHT EREDIVISIE DEN HAAG/WESTLAND

WHC/HERCULES WEER ALS VANOUDS

WHC/Hercules doorbrak de nederlagenreeks van de afgelopen  weken door met 26-35 (rust 14-17) van GHV te winnen. Met Koen Houdijk als één van de uitblinkers was het Haagse Combinatieteam in Goirle duidelijk de betere ploeg.

Coach Bart de Koning kon tevreden zijn: ,,Punten pakken was voor ons het belangrijkste, zeker vanwege het vierpunten karakter van deze wedstrijd. Er is gespeeld met de energie die we al een tijdje zochten en die er nu gelukkig wél was. Dan kan deze ploeg heel goed handballen.”

WHC/H kwam in de eerste helft al snel op een voorsprong van zes doelpunten, Door nonchalance aan Haagse zijde kwam de thuisclub bij de rust nog terug tot 14-17. De Koning over die dip: ,,Onze valkuil is dat we te lang en te vaak inzakken en dan de kansen missen. We hebben in de rust afgesproken te laten zien wat we kunnen, scherp te zijn, de rebounds te pakken en de kansen te blijven benutten.”

Die afspraken hadden de adepten van coach De Koning goed begrepen, waardoor de voorsprong in een sterke tweede helft eenvoudig kon worden uitgebouwd naar twaalf doelpunten voorsprong. Zonder Ziggy Eijsenring (schouderblessure) en Jari van de Moosdijk speelde een collectief sterk WHC/Hercules met veel inzet en met een hoge intensiteit.

Spelverdeler Koen Houdijk blonk uit met elf doelpunten, waarvan zes onberispelijk genomen strafworpen. ,,Ik heb lekker gespeeld, maar het was vooral ook een partij die we als team echt goed hebben gespeeld.” Ook Ole Poeth, Luca Baak en Daan de Koning konden rekenen op een ruime voldoende. De jeugdige Quinten Rappange uit de A1 scoorde fraai bij zijn debuut in de hoofdmacht.

Doelpunten: Koen Houdijk (11), Luca Baak (6), Mitch Giezeman (4), Lars Vogelaar (4), Ole Poeth (3), Mark Broers (2), Kjeld Meijnen (2), Wesley Hage, Daan de Koning en Quinten Rappange.


STERK HERSTEL VROUWEN QUINTUS

Na de nederlaag in de inhaalwedstrijd tegen koploper VOC Amsterdam herstelden de vrouwen van Quintus zich tegen BFC. Met 25-39 was het team van coach Fred Michielsen duidelijk veel sterker dan de Limburgse thuisploeg. Bij de rust was het al 12-21. ,,Toch nog een kritisch puntje”, aldus Michielsen. ,,We hebben te veel doelpunten tegen gekregen.”

De coach had daar wel een verklaring voor. ,,Dat kwam, omdat de wedstrijd redelijk makkelijk verliep. Dan wordt het lastig om de focus vast te houden. Voordeel is wél, dat iedereen heeft kunnen spelen.”

Quintus miste de belangrijke speelsters Celine Michielsen, Lexie Louwerens en Jill Strik. Jill van den Berg, die via de A1 en het opleidingsteam doorstroomde, kreeg haar kans. Zij debuteerde prima met drie treffers vanuit de linkerhoek.

Michielsen: ,,Het duel met VOC kwam te vroeg. Zeker na vier weken geen competitie in verband met corona en de feestdagen. De komende weken ligt onze focus op het behouden van de derde plaats, die belangrijk is voor de nacompetitie.”

Mirthe de Jong, Anouk Zwinkels, Amber Verbraeken en Fem Boeters waren de meest scorende speelsters in de Westlandse formatie.


 TE WEINIG CREATIVITEIT BIJ EHC

EHC was thuis met 26-38 niet opgewassen tegen de Limburgse titelkandidaat BFC. Vooral in aanvallend opzicht toonden de Hagenaars te weinig creativiteit. Verdedigend waren ze onvoldoende fel op de bal, waardoor de aanvallers van BFC te makkelijk tot scoren konden komen. Via 3-5 kwam de thuisclub nog terug tot 11-12, maar de 12-16 ruststand gaf het verschil al duidelijk aan.

Coach André van den Bosch benutte de tweede helft om een aantal talentvolle jeugdspelers minuten te geven. Zo maakten Rijk van Doeland, Sem de Deugd en Marnix Heijster hun debuut in de hoofdmacht. Heijster bekroonde zijn debuut ook nog met een fraai doelpunt.

Verder was de terugkeer opvallend van voormalig speler Daan Kulker, die eerder onder meer ook uitkwam voor HVV en Hellas en in de jeugd van EHC handbalde.

De wedstrijd van Hellas tegen V&L in Geleen ging niet door vanwege een aantal covid-besmettingen.

AD SPORT/PETER LOTMAN