De Jong Oranje mannen van bondscoach Edwin Kippers en assistent Wesley Hage speelden een leerzaam drielandentoernooi in Luxemburg. Tegen België won de toekomst met 36-29 na een 16-11 ruststand. Het gastland was met 24-36 (halverwege 12-18) de sterkste. En omdat Luxemburg ook België in bedwang hield, won het Groothertogdom het eigen toernooi.

Nederland speelde bij vlagen uitstekend handbal. Vlot combinatiespel en knap binnengeschoten doelpunten. De kanttekening kan tevens worden gemaakt, dat Oranje over een groep beschikte die bestond uit talenten tot 17 jaar. Bij België en Luxemburg waren dat jongemannen tot 19 jaar.  Die twee jaar verschil kwam af en toe tot uitdrukking is de fysieke kracht. Momenten waarop Jong Oranje het vooral moest afleggen in de een tegen een gevechten aan de cirkel.

VOLWASSEN SPEL

Vier spelers uit onze regio van WHC/Hercules maakten deel uit van de nationale selectie. Zij kregen behoorlijk wat speeltijd van de bondscoaches en toonden aan dat zij uit het goede hout zijn gesneden. Sil Klompé maakte als midopbouwer veel indruk met zijn beweeglijke spel en zijn voortreffelijke passeertechniek. Bovendien scoorde hij in beide duels totaal 10 keer. Nog jong, 16 jaar pas, maar al heel volwassen in de aanval en de dekking.

Hetzelfde gold voor Daan van Vliet, die met zijn linkerarm 6x tot scoren kwam, maar vooral ook opviel door zijn enorme gedrevenheid. De passie druipt er vanaf en dat hij niet op zijn mondje is gevallen, bleek ook nu weer herhaaldelijk als hij verbaal contact zocht met medespelers, tegenspelers en scheidsrechters. Dat moet hij een beetje bijschaven, anders kan dat hem nog wel eens duur komen te staan.

BEHEERST SCHOT

Marijn van de Ree bleek vooral een prima verdedigingsspecialist te zijn. Hij kreeg regelmatig een plaats in de dekking en pakte daar zijn verantwoordelijkheid met overtuiging. Krachtig in de duels en goed getimed de aanvaller vastzettend.

Sten Maas schoot twee keer raak en heeft vanuit de rechterhoek een listig en beheerst schot. Hij kijkt goed en kan gevarieerd de bal langs de keeper plaatsen. Hij zal aan kracht moeten winnen om ook verdedigend zijn mannetje te kunnen staan. Dat lijkt een kwestie van tijd met extra krachttraining.

Verder viel ons keeper Thijs van Zeijl op, die vooral de eerste helft tegen België een sterke partij liet zien. Hij heeft de goede lengte en het postuur van een doelman die kan uitgroeien tot een topper. Zijn reflexen en lenigheid helpen hem daarbij.

Ook de vlammende schoten van Marek Skwarczynski dwongen respect af.

STAPPEN GEMAAKT

Assistent bondscoach, tevens clubtrainer van WHC/Hercules, Wesley Hage: ,,Over de wedstrijd tegen België kunnen we tevreden zijn. Daarin hebben we laten zien, dat we in de omschakeling de tegenstander direct onder druk kunnen zetten. Goede combinaties en verdedigend bereid om voor elkaar te werken. Tegen Luxemburg met de oudere lichting kwamen we echte kerels tegen. De afronding was te snel en te slordig, waardoor zij makkelijke doelpunten konden maken. Al met al een leerzaam weekend, waarin we weer stappen hebben gemaakt.”

AD SPORT/PETER LOTMAN


Klik hier voor heel veel foto’s van de 2 duels gisteren in Luxemburg, gemaakt door Jolanda Reijnen